top of page
hållbart.png

Att komma till insikt är inte bara att ta vara på kropp och själ utan även vår omgivning och de spår vi lämnar efter oss.

I en värld fylld med av annonser och köphysteri kan det vara svårt att komma till insikt och tänka hållbart.

 

Vad är hållbart?​

Enligt Wikipedia/National Encyklopedin:

Målsättningen innefattar ett idealt läge för samhället där levnadsvillkor och resursanvändning möter mänskliga behov utan att äventyra hållbarheten i ekosystem och miljön så att även framtida generationer kan få sina behov tillgodosedda.

​

För att något skall göras hållbart, behöver man även titta på andra aspekter än att materialet är hållbart. 

Vi värnar om en hållbar miljö för de som tillverkar det vi köper, dvs. de som har producerat varorna ska arbeta i en hållbar miljö med hållbara löner. Vi ser också gärna att transporter sker miljövänligt och vi använder miljövänliga material.

​

I dagens konsumtionshets jagar vi gärna pris istället för att tänka på om vi verkligen behöver köpa allt vi köper. Många gånger handlar vi för att göra oss glada istället för att titta på om vi behöver varan, eller om den som har tillverkat den är glad och kan leva på sin lön?

​

Ett hållbarare sätt att leva är att köpa begnagnat, inte på grund av den personliga ekonomin (fast det är ju bra att spara en slant!), utan för att du kan få en vara i bättre kvalité och som redan är producerad. Ofta är möbler m.m. bättre tillverkade när de gjordes för hand av en snickare, än idag när de massproduceras. Och visst är det extra kul om man gör ett loppisfynd? 

​

Vintage Coffee Shop

Men var kommer den hållbara produktionen in?

Vi vet att om vi köper något svensktillverkat, så har producenten fått en skälig lön - för det finns det lagar som reglerar. Vi vet också att om grisköttet vi köper är svenskt, så har grisen växt upp under humana förhållanden... Och om du inte känner att den har gjort det, kan du välja att bli vegeterian/vegan. 

 

Hur vet vi att de varor som är producerade utanför Sverige är tillvekade hållbart? 

​

Det finns märkningar (fairtrade) för att följa etiska regler, MEN dessa märkningar gäller endast om en vara är producerad utanför EU och i ett U-land. Inom EU (eller I-länder) finns ingen märkning, vilket gör att en vara som är tillverkad i EU, men av en person som inte har en lön att leva på utan bor och lever på fabriken... - nu undrar du säkert om det verkligen går till på detta vis? Och svaret är ja, det finns många fabriker som tillverkar i EU, men med människor som lever under slavlika förhållanden.

​

Så hur undviker man att köpa sådana varor... 

Du kan alltid ställa frågan till butiken/varumärket - Vem har gjort det? Vart är det gjort? En duktig butiksägare/varumärke har alltid svaret.

​

När det gäller kläder finns det organisationer (fashion revolution) som brinner för detta med hållbarhet och det finns även bra filmer (true cost) att se om man vågar se sanningen (du hittar den bl.a. på Netflix). 

​

För att göra ett litet räkneexempel när du funderar över vad något är värt;  kan du tänka lite på vad du har i lön, vi säger 120:-/timme. Hur lång tid tar det att tillverka exv. en topp?

Vi säger det tar 2 timmar, du skall klippa ut den och sy ihop den och det är en enkel modell. Vi behöver köpa tyget,  1 meter á 100:- samt ett mönster för det gör vi inte själva, så vi köper det för 50:-.

Nu tar vi tyg 100:-, mönster 50:- och sömnaden 2 timmar gånger vår lön 120:- = 240:- + sociala avgifter på 32% = 316,8:-.

Då har vi fått fram ett netto pris på 466,80, som vi nu måste lägga på 25% moms för att kunna sälja den (pengar som går till staten) och landar på 583,50.

Om denna topp skall säljas i en butik, behöver butiksinnehavaren få in pengar till löner, hyra, galgar, marknadsföring och andra omkostnader så vi får ta vårt bruttopris och dubbla det minst.

Så denna topp som har tagit 2 timmar att göra i Sverige med ett billigt tyg landar tillslut på 1 199:- över disk. â€‹

​

Så nästa gång du köper något, ställ dig då frågan: - Hur kan det vara så billigt?

 

​

Du hittar hållbara plagg i vår shopp! 

Hållbara kläder

bottom of page